11. oktober 2015

At bære og at blive båret

19.s.eft. trin.

I dag skal vi høre noget om tro
- tro handler om at bære andre frem for Gud
- Tro handler om at gøre noget 
- og tro handler om at stole på, at Jesus bærer os frem for Gud

1) Tro handler om at bære andre frem for Gud
Det var underligt. Vi havde en meget stille bisættelse her i kirken for nylig. Der kom ikke et menneske. Der var ikke en, som ville tage afsked med den døde. Hvor må han have været ensom. Hvor er det mærkeligt, at der også her i Haderslev er mennesker uden familie og venner. Det føltes underligt, at vi, personalet og de frivillige kirkesangere, var de eneste. Derfor besluttede vi os for, at vi ville gøre alt for at give manden en værdig bisættelse. Vi sang salmer, bad til Gud, jeg holdt en tale om, at Gud aldrig glemmer os selvom alle andre måtte gøre det, og vi havde selvfølgelig jordpåkastelsen.
Der var en tomhed i rummet. Der manglede nogen. Det var som om, at vi var blevet hans stedfortrædende venner. Dem, der bar den døde frem for Gud. Vi gjorde det i salmesangen, i bønnerne og i læsningerne. Undervejs kunne jeg ikke lade være med at tænke på den historie, jeg lige har læst. Her var der jo 4 venner, som bar deres lamme ven hen frem for Jesus.
Historien er interessant. Den går imod, hvordan vi normalt tænker om tro. De 4 venner troede på den lammes vegne. Ofte betoner vi det individuelle forhold til Gud. Det var Luther, som påbegyndte en bevægelse hen imod et sådant personligt gudsforhold. Men tanken er forholdsvis ny. Det var ikke sådan, man tænkte dengang på Jesu tid. Individet var aldrig noget uden de andre. Det er en moderne tanke, som vi selvfølgelig er påvirket af. Vi tænker meget individuelt, fordi det er vi opdraget til. Sådan gør man i vores tid. Måske kunne det være frugtbart at overveje, om vi lægger for meget fokus på vores egen individuelle tro. 
Vi ser mange eksempler i det nye testamente, hvor nogen tror for andre. Jairus som hentede Jesus hjem til sig for at helbrede sin datter. Embedsmanden, som havde en syg tjener og bad Jesus om hjælp. Det skete sjældent, at nogen kom helt selv til Jesus for at bede om helbredelse. Ofte troppede nogen op på vegne af andre.  
Det samme sker i fortællingen i dag. Der er fire gode venner, som bærer en lam hen til Jesus. Vi aner ikke, hvad den lamme mand tænkte. Det kunne være hans egen ide, at de skulle bære ham derhen. Det kunne også være, at vennerne handlede mod hans vilje. Måske var han et meget genstridigt menneske, som havde mistet alt håb. Måske ville han slet ikke med. Det kan da godt være, at han ikke troede på, at det kunne gavne ham. Men vennerne troede, at det ville hjælpe. De slæbte ham afsted hen mod Jesus.
Der står i det hele taget ikke noget om den lamme mands tro. Måske har den været lige så lammet som hans ben. Kun vennernes tro nævnes. Det fortæller os, at det er godt at have gode venner. Venner, som kan bære en, når man ikke kan bære sig selv og sin egen tilværelse. Venner, som kan tro sammen med en og måske i stedet for en.
2) Tro handler om at gøre noget
Jesus så deres tro. Det, som vi kunne finde på at give alle mulige andre betegnelser, kalder Jesus tro. Det er jo en umådelig frækhed og påtrængenhed at gøre som de 4 venner. Springe over køen og uden om ventelisterne. Udøve hærværk mod den stakkels husejers tag. Forstyrre Jesus i en god prædiken. Tvinge folk væk fra deres gode pladser ved Jesu fødder. Det, som de tilskuerne kunne sætte alle mulige andre ord på – det kalder Jesus tro.
For tro er at trænge sig på og mase sig frem gennem alle mulige forhindringer. Klatre op i højderne og sætte livet på spil. Tro er at komme hen til Jesus – også uden at man præcis ved, hvad der skal ske.
Vi forbinder ofte tro med noget, som foregår inde i vores hoveder. Vi bruger vores hjerne til at afveje forskellige udsagn og kommer frem til en konklusion. Men tro handler mere om fødder end om hjerner. Det handler mere om at gøre noget end at spekulere en masse. Det viser vennerne os i dag. De handlede. De slæbte deres ven hen til Jesus. Men tro handler også om, at folde hænderne og bede for andre. Det vil jeg fortælle en lille historie om.
Det var slemt, det Mia havde gjort. Hun havde råbt skældsordet satans tøs til Madicken. De to piger var i gang med et godt slagsmål, og så havde Mia pludselig råbt Satans tøs. Madicken blev så chokeret, at hun holdt helt op med at slås. Det resulterede i, at hun fik en knytnæve i ansigtet og Mia slap fri af Madickens greb.
Det er ok at råbe møgtøs eller lusetøs, men satans tøs, det var et bandeord af værste skuffe. Det havde Madicken lært. Derfor gik hun hjem med dårlig samvittighed på Mias vegne. Tankerne kredsede i hende, om det forfærdelige Mia havde gjort.
Det var en slem synd – meget slem. Madicken ville ikke have at Mia skulle ende i helvede. Madicken vidste, at Mia højst sandsynligt ikke fortrød noget som helst. Derfor bad Madicken for Mia i aftenbønnen. Hun sagde undskyld på Mias vegne. På den måde bar hun Mia frem for Gud.
I dag får vi at vide, at vi skal være som vennerne. Vi skal ikke bede så meget for os selv, men bede for andre ligesom Madicken gjorde det. Når vi beder for andre, bærer vi hinanden frem for Gud. Nogle kristne kalder det for forbøn. Det er en bøn, vi beder for en anden. Det var det, vi gjorde, os der var mødt op til den stille bisættelse. Vi bad Gud om at tage sig af ham. Ja, det er det vi gør, hver gang vi bisætter eller begraver et menneske her fra kirken. Så beder vi Gud om at tage den døde hjem til sig.
Jeg tror alle mennesker har prøvet at bede for andre. Vi forældre kender det godt. Jeg tror alle, som har stået med sit lille barn i hænderne har sendt kærlige tanker op til Gud. Har drømt højt på barnets vegne. Særligt her ved døbefonten fylder håb og drømme for børn rigtig meget.
Det er vigtigt og godt, at vi beder for hinanden. Det er også en dejlig tanke at man ved, at nogen beder for en. Men, hvad så med dem, som ingen beder for? Dem, som hverken har familie eller venner. Eller dem, som er genstridige og ondskabsfulde?

3) Tro handler om at stole på, at Jesus beder for os
Der er altid en, som beder for os alle. Det er Jesus selv. Han beder til Gud på vores vegne. Han bærer os frem for Gud. Det er der en enorm trøst i. Det betyder, at ingen bliver overset. Selvom et menneske bliver glemt og forladt af alle, så er Jesus der stadig. Paulus taler om, at Jesus Kristus er død og opstået og sidder ved Guds højre hånd og går i forbøn for os. Dermed forkynder han, at Jesus er vores talsmand i himlen. Han er vores advokat over for Gud. Han taler vores sag. Formålet med Jesu bøn er at frelse mennesker. Han vil gerne påvirke Gud til at frelse os. Så Jesus sidder altså og beder for os oppe i himlen.

Så i dag har vi hørt noget om tro
- tro handler om at bære andre frem for Gud
- Tro handler om at gøre noget 

- og tro handler om at stole på, at Jesus bærer os frem for Gud

Ingen kommentarer:

Send en kommentar