10. april 2016

Jesus sætter os fri

Jesus sætter os fri

2. s. efter påske Joh 10,22-30

Afstanden
I dag møder vi billedet af Jesus som en hyrde. Billedet er lidt slidt. Der er utallige malere, der har forsøgt at gengive det motiv. Ofte males den hvide langhårede pæne og rene vesterlænding, som kommer gående med et får hen over skulderen.
Det kan godt være lidt vanskelig at forstå det billede Jesus giver os i dag. Den historiske afstand er svær at overvinde. Hvis Jesus havde udtalt sig i dag, ville han så have sagt: Jeg er den gode landmand? Eller jeg er den gode svineavler? Eller er det noget helt andet, der ligger i billedet?
Det er svært at forstå billedet. Hvordan var det at være hyrde og får på Jesu tid? Alligevel kan vi gøre os forestillinger. Jeg tænker, at noget væsentligt ved billedet er, at Hyrden leder i frihed. Der er ikke en lukket fold. Der er ikke nogen fysiske barrierer, der holder fårene tæt ved hyrden. Nej der er åbne marker, hvor fårene kan bevæge sig frit rundt.
Hvad siger billedet?
I dag vil jeg dykke ned i, hvad det billede siger os om Jesus. Hvad er det, vi skal høre om ham? Måske kan jeg tydeliggøre, hvad Jesus vil sige i dag ved at se på, hvad han ikke siger. Han siger ikke: Jeg er som en svinebonde, og I er grisene. Grisene er indespærret i folden og kan ikke komme væk. Eller for at gøre det endnu værre. Jeg er som en bonde med burhøns. Vi har nok alle set billeder af burhøns, som lever under minimale boligforhold, hvor bevægelsesfriheden er minimal. Nej, det er heldigvis ikke det billede Jesus giver os. Tværtimod siger Jesus, at han er som en fårehyrde, der leder sine får på græs. Vi kan forestille os de åbne grønne marker. Friheden.
At føre med stemmen
Læg også mærke til, hvordan hyrden fører sine får. Det er ikke en stok, der leder fårene på rette vej. Man kunne sagtens forestille sig en hyrde, som slog sine får for at opdrage dem. Det er heller ikke bidske hunde, der leder fårene. Nej, Jesus fører alene ved at bruge sin stemme. Han kalder fårene hen til det rette sted – hen til de gode marker. Sådan fører Jesus os gennem livet. Ikke ved at lægge en masse regler ned over os. Ikke ved at spærre os inde bag et lukket hegn. Ikke ved at straffe os hver gang vi gør noget forkert. Nej, vi bliver vejledt af hans røst. Jesus vil give os frihed - sætte os fri.
Ved vi da overhovedet noget om, hvordan det er at være fanget? Hvordan opleves det, at blive spærret inde i en celle? Hvordan føles det, når nøglerne bliver drejet rundt, og der kun er den rungende stilhed tilbage i cellen? Hvordan er det at sidde i en celle, hvor det eneste lys er det, der kommer ind gennem et lille vindue med tremmer foran? Hvordan er det at kigge på den låste dør, som man ikke selv kan åbne og gå ud af? Hvordan er det at være fanget?
Og hvordan føles det at genvinde sin frihed? Hvordan er det endelig en dag at bliver sluppet ud i friheden. Hvor må det være overvældende. Den dag døren bliver åbnet, og dagslyset endelig kan strømme ind. Den dag fangen kan gå ud som et frit menneske. Ud, der hvor fangen kan gå hen hvor han vil og selv kan bestemme over sit liv.
Er vi frie eller fanget?
Men, hvad med os? Er vi frie, som vi går og tror? Vi lever i en tid, hvor vi har frihed som aldrig før. Vi kan rejse jorden tynd. Begynde på den uddannelse vi har lyst til. Vi kan bo hvor vi vil, spise hvad vi vil og klæde os som vi vil. Vi er frie som aldrig før. Det er rigtigt.
Alligevel vil jeg mene, vi er fanget som aldrig før. Vi er fanget af andres vurderinger af os. Vi kan ikke lade være med at overveje, hvad de andre tænker om os. Vi er flokdyr og følger trends som andre har sat. Vi er omgivet af en masse krav fra samfundet, fra vores venner og fra os selv. Vi skal yde for at kunne nyde, Vi skal have gode karakterer i skolen, Vi skal virke selvsikre og se ud som om vi har tjek på det hele. Vi skal se smarte ud, og vi skal have et godt omdømme. Vi er fanget af kravet om forandring og selvpromovering. Ja, vi er fanget af rigtig mange ting.
Jesus vil sætte os fri
I dag skal vi høre, at Jesus vil sætte os fri. Han vil befri os fra det, vi er fanget af. Han kalder os ud af vores fangenskab. Han vil, at vi skal se på os selv som et af hans får. Vi skal ikke leve op til noget for at være hans. Gud elsker os for det vi er, og ikke for det vi gør. Det så vi tydeligt i kristendommens hovedperson Jesus Kristus. Da han gik nede på jorden fik han øje på dem, som ingen andre så. Han løftede mennesker op. Han inviterede dem indenfor, som de andre ikke regnede for noget. Han viste, at alle har værdi i Guds øjne. Ja han valgte endda at dø i stedet for os. Derfor må vi tro på, at han elsker os. Også selvom vi ikke lever op til alle de krav, der bliver stillet til os alle mulige steder fra.
Hyrdebilledet
Det er det, hyrdebilledet viser os. Gud er en omsorgsfuld Gud. Vi kan have tillid til, at han kan og vil vogte sine får. Gud har magten, så ingen eller intet kan rive os ud af hans hånd. Vi er hans. Samtidig elsker han os, sine får ufatteligt højt og vil, at vi ikke skal fare vild og gå fortabt. Han vil sætte os fri, fra alt det vi er fanget af. Det gør han ved at vejlede os. Han vil gerne lede os på vej gennem livet. Vi må lytte til ham så tit og ofte, at vi kan høre, når det er ham, der taler. Det er sådan vi bliver frie.

Amen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar