15. april 2014

At blive skuffet over Gud

Prædiken til palmesøndag

Jeg tror vi alle kender det med at vi kan blive skuffede over Gud. Vi kan bede og bede, og der sker ikke noget, vi kan få øje på. Der er mennesker, som forgæves har forsøgt at få børn i utrolig lang tid. De har fået al mulig hjælp, men det er som om det bare ikke vil lykkes, og det kan være deres livs største ønske. Det kan være mennesker, som vi andre tænker om, at de ville være nogle fantastiske forældre, så det giver bare ikke mening, at de ikke får lov til det. Det kan være mennesker, som har sendt mange bønner afsted til Gud, men det er som om han ikke hører dem. Jeg har også selv sendt mange bønner afsted til Gud, når jeg har mødt mennesker, der har været i den situation, fordi jeg oprigtigt håbede, at Gud ville lade et lille under ske.
Livet viser sig nogle gange fra sin barske side, selvom vi har bedt. F.eks. når vi har stået over for syge mennesker som alligevel døde – vi troede, det virkede, når vi bad. Vi håbede det. Vi troede, Gud havde magt og vilje til at skåne os for den og den ulykke. Vi forventede en magtfuld Gud, men vi blev så skuffede.
Da Jesus red ind i Jerusalem i påsken tror jeg også der var nogle der blev skuffede. Folk havde haft store forventninger. De troede, at nu var den ganske særlige mand som profeterne havde talt om i flere hundrede år endelig dukket op. Det var bestemt ikke småting der knyttede sig til profeternes forudsigelser. Begejstringen var enorm, for nu kunne de endelig få sig en mægtig konge som kunne smide romerne ud af landet og genskabe og regere deres land, Israel. De viftede helt vildt med palmegrene, og så råbte de Hosianna for at hylde ham.
Men de blev slemt skuffede. For Jesus var slet ikke som de havde forestillet sig. Han gjorde ikke som de regnede med. Vi kunne se det i beretningen vi hørte lige før, at Jesus vendte deres forestillinger på hovedet. Efter gammel tradition skulle en konge af Israel salves før han kunne blive indsat som konge. Det var et job for en af de vigtigste profeter. Men i Jesu tilfælde er det Maria som salvede Jesu fødder. For Jesus skulle være konge – en anderledes en af slagsen.
Han skuffede måske folkemængden endnu mere da han red ind i Jerusalem. Han red nemlig på et æsel – et dyr som i hvert fald ikke var en konge værdigt. Og hvis folk omkring ham ikke blev skuffede da han red ind i byen, blev de det nok i dagene der fulgte. For Jesus ville ikke det samme som de ville. Han gav netop afkald på sin guddommelighed, han tømte sig som vi hørte i filipperbrevet.
Det forstod de ikke, og de blev så frygteligt skuffede. Ikke mindst da han døde på korset og den sejrherre de troede de havde hyldet palmesøndag, nu for alvor havde vist sig som den store taber. Her er det netop skuffelsen over den manglede magtdemonstration, det handler om. De havde håbet på en med magt og gennemslagskraft. Og nu var han død.
Jeg tror vi alle kender det. Det der med at blive skuffede over Gud. I kan sikkert komme på nogle eksempler fra jeres eget liv hvor I er blevet skuffede over ham, Jeg kan i hvert fald. Jeg husker fx fra da jeg var lille og bad om at jeg måtte score en masse mål og vinde alle fodboldkampe. Sådan gik det bare ikke hver gang og så var det at jeg ikke kunne lade være med at blive sur på Gud og skuffet over ham.
Men det kan også være langt større ting vi kan blive skuffede over. Tragedier, som river tæppet helt væk under os og som rammer os usammenligneligt meget hårdere. For ikke så lang tid siden blev jeg kaldt hjem til en ung familie som lige havde mistet deres lille pige, som kun blev to dage gammel. Forældrene og deres familie og venner var – med god grund - ude af sig selv, for tragedien var så voldsom  Jeg hørte deres historie og jeg så den døde pige. Hun lå i en lille kiste inde på det værelse, der skulle have været hendes soveværelse. Vi sang en salme og bad nogle bønner sammen før låget til kisten blev lukket. Det var på en gang rørende og dybt forfærdeligt. Hvor var der mange drømme, som nu skulle begraves. Da jeg cyklede ud derfra var jeg helt ødelagt. Jeg stortudede og skældte Gud ud. Og lang tid derefter har jeg tumlet med det spørgsmål. Hvordan kunne Gud lade det ske? Hvorfor brugte Han ikke sin magt i den situation til at skabe et under?
For det kunne da umuligt være Guds plan eller hans vilje at det skulle ske? Det nægter jeg at tro. Og så er det de kloge teologer og alle mulige andre kan finde på at komme med løsninger for at forsvare Gud. Sige, at det onde jo må være der for at man kan glæde sig over det gode. Eller at Gud lader det onde ske for at opdrage os ligesom en god far jo også må opdrage sine børn engang imellem. Eller sige at Gud slet ikke kunne gøre noget ved det, fordi djævelen har magt i verden. Eller sige at Gud har en plan, vi kender den bare ikke.
Nu mener jeg ikke det er vores opgave at forsvare Gud. Det må han selv klare. Jeg vil som medmenneske meget hellere stille mig hen ved siden af de forældre og anklage Gud sammen med dem. Jeg forstår vitterligt heller ikke hvorfor det skulle ske.
Det er også en nytteløs opgave at forsøge at se Gud i kortene og regne ham ud. Det er han simpelthen for stor og mægtig til. Vores hoveder er for små til, at vi kan forstå Ham fuldt ud. Og måske forstår vi bare slet ikke hvordan den fuldstændige kærlighed er.
I påsken viste Gud os noget om, hvordan den fuldstændige kærlighed er, da Gud selv gik ind i lidelsen. Han tog lidelsen på sig i mennesket Jesus Kristus. Han, der var den eneste, der kunne holde sig fri af lidelse, valgte at gå ind i lidelsen. Det gjorde han for at kunne være sammen med os, når det er os, der havner i lidelsen og fortvivlelsen. Så ved vi, at Gud har været der før os og vil være sammen med os I lidelsen.
Han har selv gennemlevet, hån, tortur og død. Han kender lidelsen indefra og kan derfor også meget bedre være der for os, lytte til os og trøste os når vi står midt i lidelsen. Han er den der sætter sig ved siden af os når det hele ser aller værst ud.
Og vi ved også, at lidelsen ikke får det sidste ord, når vi tager Gud med ind i den. For Gud er stærkere end både lidelsen og døden. Han lover os ikke et liv her og nu uden lidelse. Men Han vil gå med ind i den, når den rammer os. Og han har stillet os i udsigt, at han en dag vil give os et lidelsesfrit liv.
Jesus gav sine disciple løfter om at alle ting skulle genoprettes som konsekvens af hans død og opstandelse, men han lovede ikke på noget tidspunkt, at det skulle ske før han kommer igen. Dermed har vi et håb om at al vores lidelse her på jorden engang skal ende.

Det jeg ville sige i dag er at vi kender godt til at ønske os en magtfuld Gud. Vi bliver skuffede, når Gud ikke viser sig fra sin magtfulde side, og børn fx dør mellem hænderne på os. Og DE blev skuffede den dag, da det viste sig, at den Jesus de troede skulle være deres jordiske frelser endte med at lide og dø på et kors. Men han gjorde det for at vi kunne blive fri for lidelsen- Ikke her og nu, men på opstandelsens dag. Det er vores håb.
Amen








Vi beder dig, Gud:
Vær os nær når livet er svært. Gå med os ind i lidelsen og sæt dig ved siden af os når mørket omslutter os.
Giv os kærligheden at føle og smage ved dit nadverbord, så vi kan gå opløftede herfra og leve i troen på, at du gik smertens og lidelsens vej, for at vi skulle få det evige liv at leve.
Vær særligt nær hos de mennesker, der sidder i mørket.
Og trøst dem der ikke kan finde trøst nogen steder.
Tilgiv os, når vi tiltager os mere magt, end vi har ret til - og gør os i stedet til dine børn - med en tryghed, der rækker ud over dødens grænse.
Vær hos alle, der lider uforskyldt under sorg, ensomhed eller mangel på mad, arbejde eller tag over hovedet.
Gør din kirke til et levende hus, hvor mennesker kan møde dig - uanset hvilket sprog de taler.
Giv din kærlighed til alle, der har fået magt betroet - vores
dronning og alle dem, vi har valgt til at regere.
Kom du os i møde, Gud - når vi ikke kan finde vejen til dig - og gør det gerne på et æsel.
Amen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar