30. maj 2013

Gangnam præsten


Det begyndte med et ”Youtube klip” fra en konfirmation i Erritsø Kirke, som fik mere end 50.000 visninger på to uger. Klippet viste mig som syngende og dansende præst. Jeg havde skrevet en ny tekst til det berømte hit Gangnam Style og fremførte det, som tale til konfirmanderne.

Meningerne var delte og spændte lige fra BTs leder: ”Præster skal forkynde – ikke klovne” til JydskeVestkystens leder: ”Konfistyle: Årets bedste konfirmationsgave”. Det var et par turbulente uger med interviews i Go`aften Danmark, Ordet er dit på P1, P4 trekanten, BT, JydskeVestkysten, Metro Express, Scala FM og Fredericia Dagblad. Aldrig har jeg fået så skarp og direkte kritik, og aldrig har jeg fået så mange positive tilkendegivelser.

Nu er hypen passeret, og det er blevet hverdag igen. Tilbage står de bagvedliggende diskussioner: Er det i orden, at en præst laver en ny tekst til Gangnam Style og fremfører den til en konfirmation? Tager det alvoren ud af det højtidelige og underminerer kirkens budskab, eller er det netop sådan, man skal være folkekirke anno 2013? Er det blot noget, præsten gør for at sætte sig selv i scene og kommer han derved til at skygge for budskabet, eller er det en måde, som kan gøre forkyndelsen relevant ind i vores tid?

Nu kan man mene om videoklippet, hvad man vil, men vi er som kirke nødt til engang imellem at gå til grænsen. Det, tror jeg, er vejen frem for folkekirken. Vi må gang på gang bestræbe os på at finde nye måder, hvorpå vi kan formidle det gamle budskab. Vi har brug for præster og andre forkyndere, der tør eksperimentere og afprøve nye veje.

Så er det vigtigt at målrette forkyndelsen. En konfirmation er altså en anden begivenhed end en højmesse eller en juleaften for den sags skyld. Budskabet må tilpasses dem, der lytter.

Opmærksomheden omkring Konfistyle er stilnet af, men ærindet lever i bedste velgående: Vi må som kirke hele tiden overveje, hvordan vi formidler det glade budskab i 2013!

 

1 kommentar:

  1. Yes - hvor er det rigtigt. Budskabet er alt for vigtigt til at blive præsenteret på samme måde gennem årtier.
    Fedt du er så frisk på at forny formidlingen.
    Maria K.Ravn

    SvarSlet