24. oktober 2013

Kirken er en succes


Myten om halvtomme kirker lever i bedste velgående, men den er falsk. Særligt i Fredericia er det et helt forkert billede. Her er der godt fyldt op om søndagen på kirkebænkene. Et fornuftigt (lidt lavt) skøn er, at der sidder omkring 800 mennesker i de 10 kirker, en given søndag i Fredericia. Det er da flot. Det varierer selvfølgelig meget fra kirke til kirke.

Det samlede billede er, at det slet ikke står så sløjt til med kirkegangen, som man ofte hører. Når jeg sidder til dåbssamtaler og fortæller folk, hvor mange jeg forventer, der vil komme i kirke om søndagen, kigger de skeptiske på mig. Men kirkerne er faktisk godt besøgt. Og hvis man skulle sammenligne det med et eller andet, så er der i hvert fald langt flere som går i kirke en søndag i Fredericia, end der i gennemsnit sidder til FC Fredericias hjemmekampe.

Vi er ellers sparsomme med tal i folkekirken. Der er ikke et tælleapparat ved indgangen. I det hele taget er der en skepsis overfor at tælle kirkegængere, for det er jo ikke deltagerantallet, der gør en god gudstjeneste. Alligevel skriver jeg dette, fordi jeg synes, det er ærgerligt, at folk har bildt sig selv ind, at kirkerne skulle være halvtomme om søndagen. Det er nemlig ikke rigtigt. 

Samtidig har flere og flere mennesker deres gang i kirken til andre arrangementer i løbet af ugen. Babysalmesang, højskoleaftener, minikonfirmand, pilgrimsvandringer og spaghettigudstjenester – jo listen over forskellige tilbud er meget lang. Der findes et bredt udvalg af kirkelige aktiviteter, og mange benytter sig af det. En national undersøgelse viste i 2011, at antallet, der brugte kirken i løbet af ugen, var stigende over en periode på 15 år. Da er antallet faktisk steget med en tredjedel.

Det bør selvfølgelig føre til selvrefleksion for os i kirken. Hvorfor kommer der flere mennesker i kirkerne nu? Er det fordi vi er begyndt at give folk det, de vil have og sige det, de vil høre, i stedet for at give dem det evangelium, der også kan modsige? Er det fordi kirkerne er begyndt at arbejde mere sammen om flere fælles projekter? Skyldes det, at folk er mere søgende i dag, end de var for 15 år siden? Er det fordi vi tilbyder et bredere udvalg af aktiviteter i dag? Eller er det fordi, vi har oplevet en stigning antallet af frivillige hjælpere i kirkerne?

Ja, det er svært at svare simpelt på. Det er nok en masse forskellige faktorer, som gør sig gældende. Jeg må bare konstatere, at det går rigtig godt på mange områder i folkekirken, og kirkebænkene bliver slidt. Men hvis du ikke tror på mig, så tjek det selv ud i en sognekirke nær dig. Du skal være hjertelig velkommen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar